Visits: 21

Kas Latvijā notika 2007.gadā? Kaut kas līdzīgs “helikoptera naudas” kaisīšanai. Banku reklāmas bija uz visiem trolejbusiem un autobusiem. Tā galvenā doma bija – ja tu nepaņēmi kredītu, tad tu biji vai nu idiots, vai nu lūzeris. Mēs norēķinājamies ar latiem, kaut gan bankas slēdza hipotekāros kredītus eiro. Tas nevienu nedarīja uzmanīgu, jo visās malās mums bazunēja, ka lats ir stabilākā valūta pasaulē. Par banku nodokli vai likmju iesaldēšanu neviens pat neiepīkstējās. Parex bija spēcīgs un varens un noraidīja pārņemšanas piedāvājumu par 1 miljardu USD. Nekustamais īpašums maksāja “kosmosu” un žurnālos un presē tika tiražēti nekustamo īpašumu biznesmeņu veiksmes stāsti. Kurš gan neatceras “Jauno Trīs Brāļu” uzstādījumu un Akustisko koncertzāli uz AB dambja?
Tikai dažu cilvēku grupa tālajā Amerikā sāka pētīt kas notiek ar hipotekāro kredītu tirgu un atklāja ka uz viena hipotekārā kredīta, kas izveidots maksātnespējīgam klientam, var radīt vēl aptuveni trīs. Ka viss, ko mēs saucam par veiksmes stāstu ieguldot naudu nekustamajā īpašumā, cenām par to nemainīgi pieaugot, ir fikcija – mirāža. Daži cilvēki izrādījās pietiekami drosmīgi, lai iegādātos “apdrošināšanu” pret nekustamā īpašuma tirgus krahu dzīru pašā karstumā.
2008.gada septembrī bankrotēja Lehmans Brothers un gandrīz parāva līdz arī Latvijas valsti. Nu faktiski līdzpilsoņu piespiedu emigrācija ir Latvijas lielākā traģēdija 21.gadsimtā. Latvijas valsts nolēma glābt nevis līdzpilsoņus, bet Karginu un Krasovicki, zviedru bankas un pensiju fondus. Skarbā realitāte mūs apciemoja gadu vēlāk.
Bet ko tajā laikā apbalvoja vācieši savā koka būvniecības Gada balvā 2007?

Avots: Informationdienst Holz
© 2023 KOKSNE.ORG